zaterdag 11 maart 2017

Nienke Pool- Yin en Yang

Recensie

Titel: Yin en Yang
Auteur: Nienke Pool
Uitgeveri: Droomvallei Uitgeverij

Illustraties van: Ingrid van der Knaap.
Uitgave: eerste druk, maart 2017
Doelgroep: 12+


(dit blog is in begrijpelijke taal geschreven, zodat ook de kids het zelf kunnen lezen).
Lieve lezers,

Het boek is uit, wat een pracht van een boek. Maar..waar gaat het eigenlijk over?


Yin en Yang: ga mee op reis naar het oude China. Zo dadelijk vertel ik waar het over gaat. Maar eerst moet ik even kwijt, dat het mooie boekje Yin en Yang echt een prachtboek is om te lezen. Het begint al met de mooie blauwe cover, met een mooi chinees meisje, die een klein mannetje vasthoudt. Wie is dat mannetje, zou je zeggen? Ja, dat is een van de mooie dingen uit het boekje. De titel Yin en Yang, is een mooie keuze, ze zijn elkaar tegenstelling. Zo staat Yin voor koud, en staat Yang voor warm. Hieronder meer over Yin en Yang. Het is in begrijpelijke taal geschreven, zodat kids het zelf vanaf 12 jaar, maar ook samen met een volwassene het boekje kan worden gelezen. De mooie tekeningen laten het boek ook echt spreken en geven een ware toevoeging aan het verhaal.
Mayla-Ling woont in China. Het is uit een jaar/ jaartal van voor 1912. Ze vertelt op een leuke manier over haar familie, haar moeder, de vrouwen van haar vader en het leven in een Yamen (woning / gebouwencomplex). Het gaat over de tradities en gewoonten, de kleine voetjes van de dames en de mooie kleding. 
Ze laat weten op welke leeftijd een meisje trouwt, en uit huis gaat. Ze maakt mooie dingen mee, maar beleefd ook minder fijne situaties.

Dan gaat China handel drijven met andere landen en ook met het Westen. En ziet Mayla-Ling voor het eerst een Westerling, die zien er heel anders uit en dat is heel bijzonder. 
Het verhaal leest als één groot Chinees sprookje, met mooie momenten maar ook erg zielige momenten en is een pracht van een boekje, voor jong, maar zeker ook voor oud. 


{ "Het regent terwijl de zon schijnt. Een prachtige regenboog verschijnt aan de hemel. Ik moet huilen, want ik mis Long"} 

Als je dacht, dat een kids-boek, geen pijltje naar je hart kon sturen..dan heb je helemaal mis.

Het is een prachtig boek, een waar pareltje..en heeft een plekje in mijn hart veroverd!

Het is een aanrader en het krijgt 5 sterren!!
Meer over Yin en Yang
Dit symbool (Yin-Yang) is al een oud symbool uit China. De buitenste cirkel staat voor "alles", terwijl de zwarte en witte vormen binnen de cirkel samen twee energieën voorstellen, genaamd "yin" (zwart) en "yang" (wit), wat alles laat gebeuren. Ze zijn niet volledig zwart of wit, net zoals de dingen in het leven niet volledig zwart of wit zijn, en ze kunnen niet zonder elkaar bestaan.

Yin staat veel voor: donkere, passieve, naar beneden, koud, ed.
Yang betekent: helder, actief, omhoog, warm, uitbreidend en sterk.

De oorsprong van yin en yang ligt duizenden jaren terug. Het woord wordt voor het eerst genoemd in de I-Ching, die stamt ongeveer 700 tot 1000 jaar voor Christus. 

In China geloven ze dat door Yin en Yang alles is gemaakt. Het universum..met alles er om heen.

Kortgesloten, ze moeten goed samen werken, om alles tot een goed einde te mogen brengen. 


Wat is een Yamen?

Een yamen was een gebouwencomplex in China waar de lokale keizerlijke mandarijn (man met hele hoge functie)  werkte en woonde. In 1912, toen Republiek China werd gesticht, werden alle yamens in het land buiten functie gezet. Elke ommuurde stad in China had vroeger een yamen.


Schrijfster Nienke Pool ( geboren in 1968) is een geboren Drentse. Ze studeert tot tweemaal toe geschiedenis en begint drie jaar geleden met het schrijven van korte verhalen, die in verschillende jaarboeken, verhalenbundels en literaire magazines in België, VS en in Polen te lezen zijn. En heeft oa. de mooie fantasy-roman geschreven: Falco en de gestolen Stympha's. 
Ook een aanrader om te gaan lezen!!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten