vrijdag 7 september 2018

Joyce van der Meijden - Simon de Schaker > Akelige Arnold


Recensie


Titel: Simon de Schaker, Akelige Arnold

Auteur: Joyce van der Meijden
Uitgeverij: F.C. Klap
Genre: Jeugd
Uitgave:  juni 2018 


Hierbij bedank ik de facebook-groep Kinderboeken en de uitgeverij, om ambassadeur te mogen zijn, voor het mooie boek. 


"Het boek heeft alles wat een mooi jeugdboek nodig heeft. Annette Overvoorde, Birdy's Boeken."Beste lezers,

Dit is echt een superleuk boek, ook als je nog niets weet over schaken. Het is een spannend verhaal over de 10-jarige Simon die graag leert schaken. Oom Arnold heeft geen tijd en de schaakcomputer doet wel heel vreemd. Wat nu?
Kijk snel verder!

De auteur

Joyce van der Meijden is columniste bij de krant De Gooi- en Eemlander. NA haar carrier switch kreeg ze voldoende inspiratie voor haar columns. Ze volgde een cursus jeugdliteratuur bij Manon Sikkel. Simon de Schaker-Akelige Arnold is haar debuut en is uitgegeven door FC Klap. Een eerste deel van wat een reeks avontuurlijke en grappige jeugdboeken moet gaan worden, met schaken als rode draad.

Het verhaal

Simon is een stoere jongen van 10 jaar. Hij heeft 1 grote droom en dat is schaakmeester worden. Net als zijn oom Arnold. Want zijn oom is Nederlands schaakkampioen. Simon zou graag meer willen leren van zijn oom, en vraagt hem of daarvoor hij tijd heeft. Het is even stil en daarna zegt oom Arnold dat hij geen tijd heeft voor onbenullige dingen. "Op dat moment lijkt zijn loerende blik op de kat van de buren" denkt Simon. Oom Arnold is dus helemaal niet aardig, maar meer een arrogante man.

Zijn oma heeft een schaakcomputer, die Simon mag gebruiken. Tijdens het spelen verschuiven de stukken, hoe kan dat nu? De vader van Simon vindt het schaken maar niets. Hij wil er helemaal niets van weten. Hoe kan dat nou? En wat gebeurt er toch met die schaakcomputer? Je leest het in Simon de schaker deel 1.

Mooie cover en spannend verhaal

Simon de schaker, Akelige Arnold is het eerste deel van een avontuurlijke reeks kinderboeken. Het kaft ziet er superleuk uit. Je ziet Simon en Nikki. Schaken is best cool en dat vindt Nikki ook. Joyce van der Meijden heeft hiermee een superleuk boek geschreven. Het verhaal is makkelijk te begrijpen, ook al weet je nog niet veel van schaken. De schrijfster laat een mooi spannend verhaal zien, met veel humor lees je over Simon, Nikki en oma. Simon is de hoofdpersoon. Oma is een ware heldin. Ze is wat op leeftijd maar ze is ook niet van de poes.


¶"Waarom klop jij niet"? (zegt oma tegen Arnold). Mijn oma is een held. Maar kan ze mij helpen? "Dat doe ik nooit", (zegt Arnold). "Nee, maar nu ben ik in gesprek met mijn kleinzoon. En dat is privé." (zegt oma).¶ 
 

Conclusie

Simon de Schaker is een heerlijk boek vol spannende momenten en grappige humor. En als je het dichtslaat is het gewoon heel jammer, dat het al uit is. Het boek heeft alles wat een mooi jeugdboek nodig heeft. 

Waardering

5 dikke sterren, voor dit coole boek.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Kids 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten