woensdag 3 oktober 2018

Doris Dorpsuil- Bo Sijpkes

Recensie


Titel: Doris Dorpsuil
Auteur: Bo Sijpkes

Uitgeverij: Palmslag
Genre: kids 

Leeftijd: vanaf 4 jaar
Uitgave: september 2018Beste lezers,

Lezen doe ik graag. Dierenboeken vind ik geweldig en een mooie combi met kinderen, dat is natuurlijk helemaal toppie. Van de uitgeverij Palmslag mocht ik dit mooie boek lezen. Die uil, die willen we allemaal wel in ons dorp of in onze stad hebben. Om even langs te gaan, als we ergens mee zitten. Of als het soms even tegen zit. 

De auteur

De schrijfster van dit boek, Bo Sijpkes geboren in 1988, koos na haar VWO- diploma voor een studie Psychologie, maar besloot uiteindelijk de Pedagogische Academie te voltooien. Door haar ervaringen die zij op deed in het speciaal onderwijs te combineren met haar kennis en ervaringen met een aantal bijzondere situaties in het leven, heeft ze de verhalen van Doris Dorpsuil geschreven. Verhalen waarin het gevoel bij jonge kinderen centraal staat met als leidraad inlevingsvermogen (compassie). Het is belangrijk je in te leven in het leven van een kind als er iets heel bijzonders gebeurt. Dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen. En met de 4 stappen van Bo gaat dit helemaal lukken!

Volgens Bo bestaat er meer dan alleen een wereld waarin kinderen leren rekenen en schrijven. Kinderen moeten ook leren omgaan met hun eigen gevoelens tijdens levensveranderende situaties. Dit kunnen negatieve gebeurtenissen zijn, zoals de dood of een scheiding, maar ook mooie dingen, zoals de geboorte van een broertje of zusje. In Doris Dorpsuil worden deze situaties aan de hand van vier stappen bespreekbaar gemaakt.

Het 1e boek over Doris Dorpsuil

Ergens op de wereld is een dorp. Een dorp met een groot, rond plein. Aan dat plein wonen alle dorpsbewoners. De gekke dichter, de schooljuf, de mensen van de dorpswinkel en allemaal verschillende families. Met zijn allen leven ze op dat gezellige plekje.

Dit dorp heeft iets heel bijzonders namelijk: Doris Dorpsuil. Hij woont hoog in de oude boom en is erg wijs. Hij helpt je als het nodig is. Dan komt hij speciaal voor jou, uit de hoge boom, naar beneden. Om samen een praatje te maken, als iets naars of iets leuks is gebeurt. Dan luistert hij aandachtig, slaat even zijn vleugel om je heen en herhaalt het moeilijke stukje en zegt dan troostend: Het is heel erg naar, maar..dat kun jij zeker aan!  


Prachtige cover

De cover ziet er prachtig uit. De titel past er zeker bij. Het boek is gericht op ouders met jonge kinderen en probeert door 4 stappen moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. In dit eerste boek met Doris Dorpsuil, leer je als lezer om te gaan met 4 lastige onderwerpen. In 4 mooie verhaaltjes, neemt de uil de lezer mee, naar het mooie dorp. Doris de uil kijkt regelmatig vanuit de boom, naar het plein, om te zien of alles goed gaat. Het is soms best verdrietig, wat er gebeurt, maar door er even met elkaar aandacht aan te besteden, er even bij stil te staan, wordt het een stukje lichter.

In 4 mooie voorleesverhalen geschikt vanaf 4 jaar, vertelt Doris over belangrijke onderwerpen, die in een kinderleven of mensenleven kunnen gebeuren. 
Geboorte, Dood, Scheiden en de eerste schooldag zijn voor ieder erg spannende momenten. En wat gebeurt er dan? En wat voel je hierbij?  

Het boek Doris Dorpsuil is een erg mooi kinderboek, om voor te lezen door vaders, moeders, opa's, oma's, juffen en andere lieve mensen. Het is leerzaam voor groot en klein. Met aan het einde een stukje voor volwassenen. 

Genoten van het boek!

Waardering           5 sterren, dik verdiend!


Hartelijke groeten

    
Annette Overvoorde
Birdy's Kids en Birdy's Boeken    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten