donderdag 4 oktober 2018

Kate Wiseman- Gangsterschool

Recensie


*blogtour *blogtour *blogtour *blogtour *blogtour *blogtour  


Titel: Gangsterschool, deel 1
Auteur: Kate Wiseman
Genre: kids/ jeugd
Uitgave: September 2018 
Uitgeverij: Holland
Leeftijd: 10-12 jaarBeste lezers,

Sommige boeken zijn niet alleen maar leuk, maar ook ondeugend en vol met boevenstreken. En dit is er ook zo een: Gangsterschool. De titel zegt het al, een school voor echte gangsters. Voor de blogtour, volgt hier mijn leeservaring. Maar ik kwam ook meer te weten over het ontstaan van het boek. Hoe leuk is dat? Kijk mee, wat ik er van vind..

De auteur

Kate Wiseman begon als schrijfster van humoristische gedichten en verhalen. De teksten werden echter steeds langer en haar ideeën steeds onuitputterlijker. Toen wist ze dat het tijd was om een boek te gaan schrijven. En met succes! Gangsterschool werd meteen in het Duits vertaald en kreeg in Duitsland al nominaties verschillende prijzen. Kate woont en werkt in Engeland. Naast schrijven geeft ze ook les, het leukste vindt ze het om haar leerlingen het plezier van lezen te laten ontdekken.

Het ontstaan

Een leuk detail is dat het boek er is gekomen dankzij haar zoon Harry. Als kleine jongen wilde hij een "kwade genie" zijn. Hij was een vreemd kind, vind ze zelf. Maar het plantte een idee, voor dit boek: een school voor kwade genieën. "Blaggard's school voor tomorrow Tyrants" werd het. Dus ze bedacht de naam ervan de school en wie het begon. En nog veel meer*. 
Het verhaal


Millie en Charlie hebben beroemde ouder. Millies vader is een meester in het vervalsen van schilderijen en haar moeder is erg handig in het oplossen van criminele problemen. Charlie's ouders waren meesters in het kidnappen. Totdat ze gesnapt werden en nu zijn ze gespecialiseerd in het hacken van computers, en identiteitsdiefstal. Het zijn echte "criems". Dus vandaar dat Millie en Charlie, als kinderen van deze topcriminelen, met trots naar het Rabouw college worden gestuurd. Dit college is een bijzondere school. Er worden alleen kinderen van meester criminelen toegelaten. Het is een echte gangsterschool.

Het is het eerste schooljaar. Er volgt eerst een soort ontgroeningsopdracht. Daarbij worden de eerstejaars meegenomen, om beurtelings een geblinddoekte bekende criem, te bestelen. Gaat het iemand lukken? Het is dan al spannend. Dan volgen de lessen Fabuleren, Dieverij, Vermommen en ander leuks. Millie helpt Charlie vaak, als ze voor een moeilijke taak staan. Daarnaast zijn deze nieuwkomers niet echt van plan om superslechte dingen te gaan doen. Ze doen hun best, maar ze zijn toch echt anders dan de andere kinderen op het Rabouw collega. Als meneer Vingerling uitleg geeft over de Vingerling Bokaal, en het grote Inlever Gala, een soort wedstrijd onder de leerlingen, gaan Millie en Charlie bedenken hoe ze hieraan gaan deelnemen. En doet Charlie een grote ontdekking. Is dit wel slim van Charlie?  

Het 16e eeuwse hoofdgebouw met technische snufjes is een leuk element van het verhaal

De cover is supermooi en spreekt je zo aan. De titel is kort en duidelijk.De personages worden goed beschreven. In de 3e persoon lezen we over Millie en Charlie, die voor het eerst naar de Gangsterschool gaan. Het hoofdgebouw is een 16e eeuwse boerderij, boordevol bijzonderheden en nieuwe, technische snufjes. In de hal hangen rare portretten van meesterschurken. Zo heeft de beer, bij de ingang rode ogen (camera's) en de kastjes in de kamers voor de jongens en de meisjes hebben een code. En dat is lang nog niet alles. 
¶"Dit is wat je krijgt als je een Antiecke Herbergh kruist met een presidentieel paleis, dacht Milly" ¶

Je moet wel goed je best doen op het Rabauw. Als je er niet kan slagen wordt je van school gestuurd en moet je naar het Kruimeling College voor crimineel beroepsonderwijs. En dat wil echt niemand!

Conclusie

Kate Wiseman heeft met Gangsterschool echt een leuk en fantasierijk verhaal geschreven. Vol spanning, humor en leuke en grappig bedachte woordjes. Zelfs de leraren hebben aparte namen, zoals juffrouw Geselkat. Had het in het begin nog iets weg van "Harry Potter", dan was dit maar een klein stukje. Het is een heel ander soort boek. Een mooi en spannend verhaal over 2 helden en wat zij allemaal aan spannende zaken meemaken op hun bijzondere school voor criems. En dat is een heleboel!

Waardering          4 sterren    oftewel: cijfer 7,5


Note: Het was echt leuk en spannend. Maar wat mij opviel: gezien het uit het Engels is vertaald, vond ik sommige woorden bijzonder en apart in de vertaling. Dit had voor de kids wel een makkelijker & moderner woordkeuze kunnen hebben. (te berde brengen..dat is ouderwets.)  

Genoten van het boek! Als ik op Goodreads kijk, is er al een 2e boek uit, is dat niet superleuk! 

*Wil je meer weten over de achtergrond van het boek en de auteur?
klik dan hier!  

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Kids 1 opmerking: