woensdag 14 augustus 2019

Mirjam Hildebrand- Gruwelijk spel

Recensie


Titel: Gruwelijk spel
Auteur: Mirjam Hildebrand
Uitgeverij: Kluitman
Genre: Young Adult/ 15+
Uitgave: juli 2019

Allereerst bedank ik uitgeverij Kluitman, voor het ebook.~Gruwelijk spel is een zeer spannnend young adult verhaal met beklemmende momenten! ~
Beste lezers,

Oef wat spannend is deze! Daar wil je alleen maar snel in beginnen.
Tijdens Halloween is er een bijzonder spel: een doodskist-dare. Vanaf 16 jaar kan je meedoen. Je moet een tijdje in een doodskist en een aantal opdrachten doen. Wat zou jij doen? Klinkt niet moeilijk toch?

De auteur


Mirjam Hildebrand studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden en heeft haar eigen psychologiepraktijk in Haarlem. Daarnaast is ze columnist en schrijver en deelt ze graag op social media wat haar bezighoudt. Naast de Voorlopers-serie publiceerde ze twee prentenboeken,en werkte ze mee aan verschillende verhalenbundels.

Het verhaal

De 16-jarige Daantje gaat door een moeilijke periode. Haar moeder is terminaal ziek, tevens is dit het eindexamenjaar. Na haar examenjaar wil ze iets bijzonders gaan doen en daar is ze hard voor aan het sparen. Dan ziet ze de poster, voor de doodskist-dare, een superspannend spel, waarbij er een mooie geldprijs te winnen is. Ze hoeft niet lang na te denken om zich op te geven. Het enige is, dat ze een tijdje in een doodskist door moet brengen. Niet zo moeilijk toch? Of wel?

De beklemmende momenten en de gekke freaks zijn mooie elementen

De cover geeft al een spannend verhaal weer. De afbeelding is iets grimmig. De titel maakt wel nieuwsgierig. Een gruwelijk spel? Een reuzenrad met donkere lucht en een meisje die wat zorgelijk kijkt. 

Gruwelijk spel is een zeer spannend young adult verhaal, bestaande uit 12 hoofdstukken en in totaal 90 bladzijden lang. Daantje en Nora zijn dikke vriendinnen en praten graag over jongens, met name over Stan en Aron. Die zijn wel heel erg interessant. In de vertelperspectief van de 3e persoon vertelt Daantje er alles over. Zo is Nora erg van de regeltjes en structuur. Daantje wordt juist gek van die strakke paadjes. De poster over de doodskist-challenge trekt Daantje mee het avontuur in. En een avontuur is het zeker. De spanning is bij de 1e opdracht al gelijk hoog gespannen. Tussen de opdrachten moet Daantje weer terug naar haar plek, om zich belangrijke dingen te realiseren. Dat is erg mooi. 

Mirjam Hildebrand heeft goed nagedacht over de thema's; de ernstig zieke moeder van Daantje, de dood, vriendschap, verliefd zijn en verraad zijn goed vermengd in het verhaal.

Het einde is plots, maar toch ook zeer verrassend. Een beetje beklemmend, zodat je adem een beetje stokt..dat wel!

Waardering: 4,5 sterren!

Spanning: 4
Originaliteit: 5
Leesplezier: 5
Einde: 4

Genoten van het mooie boek!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's KidsGeen opmerkingen:

Een reactie posten