dinsdag 29 september 2020

Joyce van der Meijden- Simon de Schaker 3: Stiekem naar Charkassië

Recensie

Titel: Simon de Schaker 3: Stiekem naar Charkassië
Auteur: Joyce van der Meijden
Uitgeverij: F.C. Klap
Genre: Kids/ Jeugd
Uitgave: Juni 2020

Allereerst dank aan F.C. Klap en de auteur voor dit mooie boek!

Simon de Schaker-3 staat voor hechte vriendschap, verre reizen en stoere acties voor maar 1 doel: schaken! 

 


Beste lezers,

Wat een geweldige serie is dit toch! Auteur Joyce van der Meijden zet het schaken voor kids weer op de kaart en hoe! 

De auteur

Joyce volgde de cursus jeugdliteratuur bij Manon Sikkel. De jeugdroman Simon de Schaker – Akelige Arnold (2018) is haar debuut en is uitgegeven door FC Klap. In 2019 volgde Oma's Schat. Stiekem naar Charkassië is het 3e deel met Simon in de hoofdrol.

Het 3e verhaal met Simon de Schaker

Simon is 12 jaar en zit in groep 8 van basisschool De Toren. Hij heeft maar 1 droom en dat is schaakgrootmeester worden. Zijn vader ziet liever dat hij gaat voetballen, maar goed. Dat is een ander verhaal. Ook zijn oom Arnold is dol op schaken, hij is al een schaakkampioen maar is ook erg gemeen. Vandaar zijn bijnaam Akelige Arnold. 

Net als zijn oma en opa wil Simon een kampioen in schaken worden. Zijn oma is heel bijzonder voor Simon, sinds kort woont ze ook in hun tuinhuisje zodat ze dicht bij Simon en zijn zusje Afke kan zijn. Met oma en hulphondje Bob is het altijd dikke pret. Zeker met de schaakmachine. Laat die nu net gestolen zijn!  Oma maakt een plan, maar dan moeten ze wel over de grens, helemaal naar Charkassië. Daar in Rusland is er een groot Schaaktoernooi en ook oom Arnold. Akelige Arnold die altijd problemen geeft maar ook de zoon van oma is. Samen met zijn vrienden gaat Simon op weg. Dit is niet geheel zonder gevaar.

Bah! Dit water smaakt naar zwembad. Ik wil meteen naar de badkamer sprinten en met mijn mond  onder de kraan hangen, maar dan hoor ik iets waardoor ik bevries. Er klinkt een plof op het dak. Niet zoals de pootjes van een kat, maar harder. Er stampt iets zwaars langs zwaars langs de schoorsteen. Er is iemand op het dak!

De elementen

De cover ziet er weer super-spannend uit. De mooie tekeningen geven een spannend geheel. We zien Simon en Nikki uit een trein komen. het is donker. In de verte staat een griezelig persoon. Wie is dit? Dreigt er gevaar?

Simon, een groot liefhebber van schaken, heeft in het begin van het boek een hele rare droom. Water dat naar zwembad smaakt? Hoe kan dat nu? Als hij wakker wordt is de schaakcomputer verdwenen, hij ligt niet meer onder zijn bed. Hoe kan dit nu? 

In de vertelperspectief van de 1e persoon lezen we over Simon, zijn oma, zusje en zijn vrienden en die van oma. De schrijfstijl is leuk, vol humor en ook makkelijk te begrijpen. De vriendschap staat centraal, tussen jong en oud. Dat is erg mooi om te zien! Om de schaakcomputer terug te krijgen moeten de vrienden helemaal naar Rusland afreizen. En dat gaat in het geniep, vandaar de mooie titel: Stiekem naar Charkassië

Het derde boek met Simon zit vol avontuur, verre landen en grote mysteries. De vrienden moeten dit keer een verre reis maken en ontmoeten daarbij oude schaakvrienden van oma. Een dikke rijkaard en een dunne acrobaat kuisen hun pad. Zodra ze over oma Iris horen, zijn ze super aardig en behulpzaam. Het is dikke pret. Met 6 personen moet het toch zeker lukken, om hun missie te laten slagen, zou je toch denken. Vooral Nikki is niet bang uitgevallen, maar dan komen ze in het kleine huisje van de drie beertjes! Oeps, hoe loopt dit af?

Conclusie

Joyce van der Meijden heeft een zeer leuk en avontuurlijk deel 3 geschreven. Ze brengt op een speelse wijze het schaakspel onder de aandacht bij de jeugdige lezers. Dat schaken zeker niet saai hoeft te zijn, lees je in de serie van Simon de Schaker. De avonturen worden steeds spannender. De Simon de Schaker-serie is een echte boekentopper! Na het lezen wil je direct met je schaakbord aan de slag. Want schaken is gewoon heel cool net als het leuke boek.

Waardering  5 sterren

Simon de Schaker zou je gewoon in je armen willen sluiten. Hij is trouw aan zijn vrienden, heeft respect voor zijn ouders en vooral oma is zijn favoriet. Oma is niet zomaar een oma, voor elk probleem heeft zij wel een oplossing. Hondje Bob helpt haar graag mee. Tijdens het lezen wil je gewoon niet dat het uit gaat. Zo leuk is het verhaal. Spannend ook. 

Genoten van dit jeugdboek! Op naar deel 4.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Kids blog   

  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten