zondag 13 mei 2018

Tanja de Jonge- Syntopia

Recensie


Titel: Syntopia

Auteur: Tanja de Jonge
Uitgeverij: Holland
Uitgave/ Verschijningsdatum: 6 april 2018 
Genre: Young Adult
Vanaf: 11 jaar

Gelezen voor: Uitgeverij Holland, waarvoor dank.
"Syntopia leest als een zelfrijdende trein..uitstappen is geen optie. Prachtverhaal, Annette Overvoorde, Birdy's Kids".Beste lezers,


Uitgeverij Holland zocht snelle lezers voor dit mooie Young-Adult-boek. Dus ja, snellezen dat kan ik zeker, daar had ik natuurlijk heel erg zin in, zeker als je naar de cover kijkt. Want daar word je gewoon helemaal blij van. Ik had het best snel uitgelezen, maar het verhaal zoemde nog heel lang in mijn hoofd. En aan het einde, wilde ik nog niet dat het uit was. Zo bijzonder. Kijk je mee?

De auteur

Tanja de Jonge is geboren op 6 maart 1968. Toen ze leerde schrijven en lezen, besloot ze om schrijfster te worden. Daarna wilde ze advocaat worden en dit veranderde zo nog een paar keer. Ze studeerde aan de kunstacademie in Maastricht, om daarna decors te gaan ontwerpen. De passie kwam terug in 2009 en vanaf dat jaar schrijft Tanja kinderboeken en werkt ze bij team educatie van de bibliotheek Hoorn. 

"We moeten allemaal steeds beter, we willen allemaal steeds meer, het beste is nog niet goed genoeg."

Het verhaal

Syntopia is het huis van de toekomst. Een hoog en ultramodern gebouw. Wie er woont heeft nooit een sleutel nodig, want het gebouw herkent jou en de deuren gaan gewoon vanzelf open. Timo zou hier heel graag in wonen, maar voor zijn ouders is het veel te duur. De eigenaar, meneer Trips, heeft dit mooie gebouw laten aanleggen met het geld uit een erfenis. Hij heeft hier goed over na gedacht. Bijna alles gaat vanzelf inclusief de zelf-rijdende auto's, de hijTripcars genoemd. De ouders van Timo kunnen dit nu niet betalen en de moeder van Timo is ook erg blij met haar huis met een tuintje. De hoge flat heeft dit namelijk niet. Maar klasgenote Robin woont hier al met haar moeder en Timo wordt toch erg nieuwsgierig en gaat daar snel eens kijken.

Syntopia is een ecologisch supersysteem. Als mens ben je onderdeel van het systeem. De bewoners zijn ook allemaal te volgen. Als Robin op een dag iets raars ziet in de flat gaat ze samen Timo op onderzoek uit. Maar of dat nu echt slim is??


De elementen

De cover is indrukwekkend en pakt je als lezer direct in. Syntopia is een mooi gekozen titel en kan bijvoorbeeld uitgelegd worden als: Synergie (Alles hetzelfde) en Utopia (Een betere wereld.) Het verhaal is in de is 3e persoon geschreven, wat ik heel prettig vind. Want een ik-boek daar moet ik veelal even aan wennen. We lezen het verhaal vanuit Timo en Robin en dat geeft een leuke afwisseling. De hoofdpersoon is Timo, een schoolgaande puber. Robin is zijn klasgenootje en zij woont in Syntopia. Timo zijn ouders zijn gelukkig hoe ze nu wonen en willen niet verhuizen. En ten tweede is het voor hen te duur. Als Timo bij Robin langs gaat in Syntopia, kijkt hij zijn ogen uit want Bijna alles gaat automatisch en dt begint al bij de ingang en de lift.  Voor diegenen die ooit de film "De lift" hebben gezien, gaan de raderen draaien. Want de lift doet wat hij wil.

De karakters zijn voldoende uitgewerkt voor het verhaal. Al blijft het spannende verhaal veelal "hangen"in Syntopia. Het speelt zich dus met name af rondom en in dit gebouw. Het thema is echt prachtig gekozen -een betere wereld voor iedereen-. Maar zou het echt werken? Dat is nog maar de vraag/ We zijn al een eind op weg. We kunnen elkaar overal volgen. Onze sporen worden niet altijd gewist. En door onze sporen worden we gevolgd en getriggert tot zaken te doen en ook te kopen. Neem de tracking-cookies, of inlogs op websites.

Die meneer Trips lijkt een beetje "koekoek", maar misschien moeten wij als lezer eens overdenken wat Big Brother allemaal al over ons weet en wat hij daarmee kan doen. Dat klinkt namelijk al best een beetje "Syntopisch" 


Conclusie

Syntopia is een superleuk, ultramodern sciencefiction verhaal, geschreven door Tanja de Jonge. En geeft een blik in de toekomst, als alles automatisch gaat en je nergens meer zorgen over hoeft te maken. Syntopia: een betere woonplek en wereld voor iedereen. Meneer Trips wil hiermee een wereldverbeteraar zijn, hij zorgt namelijk met zijn technische snufjes voor een "betere wereld". Timo is de underdog, hij gaat achter meneer Trips aan, en heeft een andere mening. Red hij het tegen meneer Trips? Een goede vraag om zelf te gaan ontdekken in Syntopia

Waardering

4 sterren voor dit mooie verhaal.Hartelijke groetjes,
Annette Overvoorde

Birdy's Kids
onderdeel van Birdy's Boeken.

 
**De recensies voor kinderboeken schrijf ik in gemakkelijke taal, zodat ook de jonge lezers het begrijpen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten