maandag 11 november 2019

Tanja de Jonge- De moord op Queen T


Recensie

#blogtour #blogtour #blogtour #blogtour

Titel:De moord op Queen_T
Auteur: Tanja de Jonge
Uitgeverij: Uitgeverij Holland 
Genre: Jeugd/ Young Adult
Uitgave: oktober 2019


~De moord op Queen_T heeft een heleboel in zich verscholen, en is eigenlijk een heel triest verhaal. Maar nare geheimen mogen niet verborgen blijven. Zeker niet voor tieners!~Birdy's Boeken


Beste lezers,

Na het lezen van Syntopia was ik erg onder de indruk van de schrijfstijl van Tanja de Jonge. Met veel plezier neem ik dan ook deel aan de blogtour van haar nieuwste boek "De moord op Queen_T."

De auteur

Tanja de Jonge is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Haar eerste jeugdroman Dwaalspoor in de diepte verscheen in 2009, waarna nog meer spannende boeken volgden. Zoals Gonzend gevaar (2011) en Tijdrovers (2013) en Syntopia (2018). Naast haar baan als schrijfster werkt De Jonge in de Brede School Bibliotheek, een bieb die door kinderen gerund wordt en waar zij dus de baas zijn.

¶Op de grond lag een meisje. Bewegingloos. Het leek een slaaphouding, maar haar ogen stonden wijd open. Lucas zat ernaast. De uitdrukking op zijn gezicht was leeg. 'Ze heet Quinty,' was het enige wat hij zei.¶ 

Het verhaal over Queen_T

Als Thijs zijn 2 jaar oudere broer Lucas gaat zoeken vind hij hem bij het zwembad. Naast Lucas ligt een meisje op haar zij, zonder enige beweging. Het lijkt een slaaphouding, maar helaas is het dat niet. Lucas zit er naast, zijn blik op de grond gericht. Hier zit hij altijd als hij zijn hoofd moet leegmaken. Maar wat gebeurde er met het meisje? Lucas zegt niets. 

Grote geheimen en misbruik maken van vertrouwen zijn belangrijke elementen 

De cover valt direct op, een zwarte achtergrond, met felle letters en een usb-stick. Het ziet er al echt spannend uit. In de vertelperspectief van de ik-vorm lezen we over de 14-jarige Stijn. Hij zoekt zijn broer en doet een vreselijke ontdekking. Door de ik-perspectief en de fijne schrijfstijl komt het verhaal heel dichtbij. Hoofdkarakter Stijn woont alweer een tijdje bij zijn vader en zijn vriendin. Zijn broer Lucas woont bij zijn moeder, dat is ook beter voor Lucas, die soms best een aparte gebruiksaanwijzing heeft. Welke puber heeft dat niet ...zou je denken. 

Stijn kent zijn broer erg goed. Nu staat hij voor een groot raadsel, want wat gebeurde er met de overleden Quinty. Een spannende zoektocht begint, die wel wat stroef begint ondanks Lucas. Maar ook mede door Lucas vindt Stijn de puzzelstukjes. De speurtocht naar antwoorden is mooi om te volgen, en zeker niet altijd zonder gevaar. Wie kan je nog vertrouwen als er zoiets ergs is gebeurd? De spanning stijgt stap voor stap. Soms houd je zelfs even je adem in. Oef, wat een ontdekkingen!  


Conclusie

Tanja de Jonge schreef opnieuw een super spannend boek. De moord op Queen_T is één groot mysterie. De oplossing ligt mogelijk voor de hand, maar is dit zeker niet. Stijn weet gewoon dat er meer moet zijn. Helaas komt hij achter zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, misbruik maken van vertrouwen, machtsmisbruik en grote geheimen komen aan het licht. En zijn tevens de thema's in dit mooie verhaal. 

De moord op Queen_T heeft een heleboel in zich verscholen, en is eigenlijk een heel triest verhaal. Maar nare geheimen mogen niet verborgen blijven. Zeker niet voor tieners! 

Waardering   
 5 sterren


Dit boek heeft een flinke lading gekregen. Aan het begin, de schok van het dode meisje. Maar ook met name nar het einde toe. Wat een plot! Het is zeer actueel van thema. Ik kan alleen maar volmondig zeggen: iedereen zou het moeten gaan lezen!

Genoten, oef...wat een verhaal. . Tanja de Jonge: ik kijk erg uit naar het volgende boek! 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Kids 


*bedankt Uitgeverij Holland, voor dit mooie recensieboek.

 


  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten