woensdag 18 maart 2020

Adam Baron- De Jongen onder water


Recensie


Titel: De jongen onder water
Auteur: Adam Baron
Uitgeverij: Billy Bones
Genre: Jeugd/ 10+
Uitgave: November 2018
Birdy's Boeken


Beste lezers,

Het is een leuk boek, maar ik moest er even aan wennen. De schrijfstijl was echt een beetje lolbroek-achtig. Dat ging irriteren. Daarom was het even naar de achtergrond geschoven. Nu pakte ik het weer op en eigenlijk was het een heel leuk verhaal met een serieus randje. Kijk je mee? 

De auteur

Adam Baron is schrijver en professor in Creatief Schrijven. Hij heeft 7 boeken geschreven, de eerste 4 waren misdaadromans. Hij heeft een contract bij Harper Collins UK voor het schrijven van jeugdboeken. De jongen onder water is genomineerd voor de Carnegie Medaille en is zijn 1e kidsboek.   

De inhoud

Timon Titus (ja, echt!) heeft nog nooit van zijn leven gezwommen. Het is dus logisch dat hij er enorm tegenop ziet als hij met school moet zwemmen. Gelukkig is hij goed voorbereid: hij heeft de borstcrawl gegoogeld en hij heeft een oude zwembroek van zijn vader gevonden. Nu kan er niets meer misgaan! Maar dan wordt zijn leven compleet overhoopgehaald. Na het fiasco in het zwembad blijkt er een groot familiemysterie te zijn dat alleen Timon en zijn vrienden kunnen oplossen, want natuurlijk vertellen de volwassenen hem weer niets. Zal het Timon lukken om alle antwoorden te vinden? De jongen onder water is een hartverwarmend verhaal, met een hilarische held die je niet snel zal vergeten!

Niet kunnen zwemmen maar toch een held


De jongen onder water draait om Timon. Hij is 9 jaar en zit in groep 5. Timon heeft geen vader en woont alleen met zijn moeder. Zij is heel creatief en werkt in het museum. Alleen er is iets wat zij nooit doet. Waarom toch?

Een gebeurtenis laat de wereld van Timon even stil staan. De klas heeft zwemles. Eigenlijk kan hij niet zwemmen, maar met Billy Lee houdt hij een wedstrijd. Timon springt in het water, doet wat hij kan, maar zakt naar beneden. Snel wordt hij omhoog getrokken, alleen zijn broekje komt niet mee. De schaamte is groot, als hij dus voor zijn klasgenootjes staat. Veronica vindt hem niet raar. Gelukkig.

Timon is in dit boek de alwetende verteller, hij neemt de lezer mee naar de jeugdjaren. Wat er allemaal gebeurde in zijn 9e levensjaar. Dat is heel wat. Timon vertelt op een leuke, spannende en humorvolle wijze zijn avonturen. 


Timon  is een soort underdog gedurende het verhaal. Maar komt als echte held het verhaal weer uit. Wat lijkt op een reeks hilarische gebeurtenissen, mondt uit in een heel serieuze situatie met een trieste ondertoon. Gelukkig heeft Adam Baron het heel luchtig gehouden. Dat is het mooie aan dit verhaal met Timon!    

Conclusie

De jongen onder water leest heel prettig. Dat komt door Timon die zijn verhaal vertelt aan de lezers. Wat eerst lijkt op een grote sneeuwbal aan lollige momenten met wat botte volwassenen, verandert toch in een wat serieuzer gedeelte. Ieder raakt dan meer betrokken. Dat is mooi. Er zit veel in het verhaal gestoken, zoals verdriet, gemis, pesten, maar ook familiegevoel en betrokkenheid/ omzien naar elkaar. 

Waardering  4 sterren! 

De jongen onder water is meer dan grappen maken en lollig zijn, een mooi boek voor groot en klein. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Kids

Geen opmerkingen:

Een reactie posten