donderdag 4 juni 2020

Buddy Tegenbosch- Match


Recensie


Titel: Match
Auteur: Buddy Tegenbosch
Uitgeverij: Van Goor
Genre: jeugd
Uitgave: juni 2019 

Allereerst dank aan de fb-groep Kinderboeken & Buddy Tegenbosch, voor dit mooie boek. Als tweede proficiat! Met de Jonge Jury 2020 prijs! 


Meeslepende YA over succes, tegenslag en iemand nodig hebben!Beste lezers,

Wat een feest, Buddy Tegenbosch heeft de Jonge Jury Prijs gewonnen, wauw. Van harte gefeliciteerd! 

Over het boek

Vanaf het moment dat Jim voor het eerst op het voetbalveld staat, weet hij dat hij er thuishoort. Met succes doorloopt hij de jeugdopleiding van PSV en als hij zeventien is, krijgt hij tijdens zijn zomervakantie in Zeeland bericht dat hij eindelijk mee mag op trainingskamp. Voor Jim en zijn beste vriend Jabbar is dit de kans om het tot de A-selectie te schoppen. Het is precies waar hij al die jaren zo hard voor heeft getraind. Als zijn klasgenoot Lola ook nog langskomt op de camping, kan de zomer niet meer stuk. Maar wanneer ze weer thuis zijn, blijft er van dat geweldige gevoel weinig meer over.

..want ik had 12 jaar naar dat moment toegewerkt. Ik had de gehele jeugdopleiding van PSV succesvol doorlopen, speelde vanaf mijn elfde voor Jong Oranje en was aanvoerder van beide teams. Zeventien was ik toen ze me selecteerde voor de a-selectie. Ik was de grote belofte. 

Wat ik vind van het boek

De cover is zeer leuk gedaan. een jongen die voetbalt, in zwart contrast. De gehele cover is stoer blauw met grote letters -Match-. (Beste zomer ooit.)
Het woord match betekent wedstrijd, maar kan ook voor een juiste samenstelling staan. Of voor een juiste keuze. Het heeft alle drie  de betekenissen, in dit mooie boek.

Match gaat over de 17-jarige Jim. Samen met Jabbar spelen zij bij de jeugd van PSV. Bij het lezen van de inhoud, krijg je de inhoud dat het alleen maar om voetbal gaat. Maar zoals ik al zei, de titel kan meer betekenen, en dat doet het ook. Jim neemt ons in de ik-stijl mee, naar zijn wereld, die van voetbal. Samen met Jabbar hebben zij jarenlang maar 1 doel voor ogen: het hoogste bereiken in voetballand. Ze trainen er beide hard voor. Beide waren zij op 5,5 jaar gescout door PSV. Nu op 17-jarige leeftijd kunnen ze beide door naar de selectie van Jong PSV. Ze waren geselecteerd!

Het verhaal over Jim krijgt een andere richting

Je zou denken, wat mooi allemaal. Eind goed, al goed. Maar nee. Het verhaal gaat een heel andere kant op, die je niet ziet aankomen en dat is mooi gedaan. Daardoor krijgt het meer kracht en geeft het zeker wel diepgang aan het boek. Jim zou de gaten in de sterren moeten springen, na het mooie nieuws, maar doet dit niet. Hij heeft een ander gevoel, wat hij niet goed onder woorden kan brengen. Zeker niet door met Lola te praten, dat vind hij lastig. 

Mooie personages

Naast Lola zijn er meer mooie personages. Zo is Jabbar, zijn Arubaanse beste vriend en Izzy zijn 4 jaar jongere zusje. Jim is zeer betrokken bij Izzy, dit komt ook door dingen uit het verleden. Van Lola gaat zijn hartje wat sneller kloppen.  De verschillende personen zijn goed te volgen en zorgen voor leuke dynamiek.

Een twist in het verhaal

Maar dan krijgt het leven van Jim een grote schok. Meer dan 1 eigenlijk. Daardoor komt er bij hem een soort van besef. Nog niet eerder had hij dit meegemaakt. Als lezer leef je erg mee met Jim, en in dit 2e deel van het boek gaan we Jim niet alleen meer begrijpen maar ook met hem meeleven. Om kippenvel van te krijgen.

Conclusie

Match is een zeer mooi verhaal, met meer aan inhoud en diepgang dan je denkt. Het is vlot geschreven en je leeft al snel mee met de personages. Tot dat je er kippenvel van krijgt!

Match gaat over succes hebben, grote tegenvallers, liefde en familie. Wat je ook doet, je familie is de basis van alles! 

Waardering  5 sterren

Van voetbal alleen krijg ik geen kippenvel, wel van mooie thema's , lieve karakters en stoere meiden. Ik heb genoten!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Kids blog 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten