woensdag 4 augustus 2021

Jack & Lev. - Zutje en De Viss -De recensie

 Recensie

Titel: Jack & Lev. ; De terugkeer van de schaduwheer

Auteurs: Zutje & De Viss

Uitgeverij: Aussie Publishing

Genre: Jeugd, 9+

Uitgave: 1e druk  december 2020

Met dank aan Zutje &;De Viss, voor dit mooie exemplaar.
Jaa, hij is helemaal uit: Jack en Lev. Wat een heerlijk leuk verhaal. En wat spannend ook. Kijk je mee?

De auteurs

Zutje & De Viss zijn het schrijversduo Marieke en Patricia. Zutje woont in Australië en die stuurde mij een heel leuk mailtje. Patricia woont in Den Bosch. Dus daar zitten vele kilometers tussen. Zij maakten samen kinderboeken voor uitgeverij Malmberg en schreven vakantieboeken. Tot...het zomaar genoeg was.

Zutje belde net De Vis en ze hadden zulke leuke ideeen voor een boek, dat Jack en Lev werd geboren. 

Het boek 

Jack woont met veel plezier in Hardegem. Soms kan het wel wat beter, want hij woont bij zijn tante Holly. Dat hoeft niet erg te zijn, maar is het wel  zijn vader werkt ver weg in het buitenland en zijn moeder is overleden. Hoe naar is dat.

Zijn hond Lobbes geeft hem veel plezier. Tot dat ene moment, dat Lobbes het bos in loopt en niet meer terug komt. Waar is Lobbes..en de andere honden gebleven? Wie is die rare grote man? De spanning stijgt.

Mijn mening

De cover is best bijzonder. Het is donker, bomen op een heuvel. Met daarop een huis. Onderin de heuvel is een rood licht zichtbaar. Lopen daar Jack & Lev?

In de vertelperspectief van de 3e persoon, gaan we mee met Jack. Zijn lieve hond Lobbis is zomaar meegenomen, met alle andere honden. Zo blijkt. Jack is zeer verdrietig en gaat met zijn vrienden op zoek. Al snel wordt het heel spannend, want een lange man verschijnt in het plaatsje Hardegem. Hij heeft weinig goeds in de zin. Gelukkig krijgt Jack nieuwe vrienden, die hem helpen. 

Jack is Harry Potter 2.0

Het verhaal van Jack & Lev heeft een Harry Potter-achtige smaak. Jack is een beetje de Harry van 2020. Geen moeder, vader is ver weg en het contact piept en kraakt. Daarnaast is tante Holly alleen maar met zichzelf bezig. Gezellig samen eten zit er niet in. Gelukkig is hij veel bij zijn vriend Fidel. 

Naast Fidel zijn er meer vrienden en personages aanwezig. Al dan niet met een grappige naam. Burgemeester Bultrug, zijn assistent Leiploo, hondje Lobbis ( hoe bedenk je dit!) en heer Ombre zijn hier een voorbeeld van.

Achtervolgingen en gemene streken

Auteurs Zutje en De Viss hebben een zeer leuk verhaal neergezet. Jack ontmoet Lev, die heel bijzonder is. De lange heer Ombre is de gemene man in het verhaal. Daar moeten ze voor oppassen. Door het hele boek vind je actie en spanning, achtervolgingen en gemene streken van de slechterikken.  Jack en Lev hebben het best zwaar. 

Wat mij opvalt tijdens het lezen is het taalgebruik: hou je bek,  strontjong, ploerten, vuile hypocrieten...sluipen door het boek. Ik dacht even..ok. even eennen dit.

Conclusie

Jack en Lev is een spannend actieverhaal voor de jeugd. Het 1e van een serie. De personages zijn divers en hilarisch. De namen zijn soms grappig: Leiploo, Bultrug en nog veel meer.  Het fantasierijke meisje Lev steelt je hart, met haar eigen taalgebruik. Qua actie moet je er goed bijblijven.

Jack en Lev is een heerlijk spannend verhaal voor de jeugd. Het smaakt naar meer.

Waardering: 4 sterren

Genoten van het boek. Wel dat ruw, soms ook qua taal. Vandaar 4 sterren.


Hartelijke groetjes 

Annette 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten