vrijdag 22 oktober 2021

Lara Reims- Tijl en de tijdbom

Recensie

Titel: Tijl en de tijdbom

Auteur: Lara Reims

Uitgeverij: Hamley Books

Genre: jeugd 9+

Met dank aan uitgeverij Hamley Books, voor dit mooie boek.De jeugdboeken van Lara Reims zijn geweldig leuk. Interessant, spannend en boordevol technische futorischtische snufjes. Hoe cool is dat toch.

Het rood bonkt en klopt door Thijs zijn hoofd. Een tijdbom is hij, die op ontploffen staat. Vuisten slaan, raken zacht en hard. Een stem roept zijn naam: Tijl, Tijl! Rustig, Tijl. Maar hij kan niet rustig worden.

Het verhaal

Tijl Tuinstra is 11 jaar en zit in de laatste klas van de basisschool. Het land is in een crises beland. Bij Tijl thuis is dit te merken. Zijn vader is vaak nors en kan heel boos worden. Het geval is dat Tijl ook erg last heeft van woede en boosheid. Boos op de meester, boos op zijn vader en ook boos op zijn moeder. Hij kan dan niet stoppen. Soms lijkt het alsof hij ontploft. Als dat gebeurt krijgt hij straf en moet vaak nablijven op school.

Na de zoveelste keer loopt hij wat rond op een bouwplaats. Bij het bos ziet hij een klein lichtje schijnen. Hij gaat kijken, vind iets en neemt het dan mee. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen. En wat ook vreemd is  wat doet die hond steeds bij Tijl?

Je leest het in: Tijl en de tijdbom.

Mijn leeservaring

De cover vond ik al erg mooi. In een stoere groene kleur, wat goed opvalt.

De stijl van het boek  de afbeelding enzo lijkt iets op Levy en het witte wonderdoosje. Dat is niet voor niets..

Dit superleuke verhaal gaat over Tijl. Hij is de hoofdpersoon. Op het moment gaat het leventje van Tijl niet zo lekker. Zijn vader is vaak thuis, maar heeft weinig aandacht. Zijn moeder zit in haar eigen bubbel. ( He, mam..we hebben ovenschotel..als ze dromerig in een pan staat te roeren..). Zijn zus Tess is een beetje zijn veilige haven nu. Hoe triest is dat! Gelukkig heeft hij zijn vriend Simon. 

Lara Reims houdt van verhalen vertellen en technische snufjes bedenken uit een science fiction-periode. Ze kan dit heel goed. Soms loopt ze al flink vooruit met ontworpen leuke gadgets. Neem bijvoorbeeld de speciale contactlezen. Of een hologram, of vliegcapsule. Als je daar van houdt, zit je helemaal goed bij dit boek.

Het thema is mooi gekozen. "Zo boos als een soort tikkende tijdbom". Dat gedrag is heel lastig voor Tijl. Soms weet hij niet meer wat er gebeurde. Gelukkig krijgt hij hulp uit totaal onverwachte hoek. Eigenlijk geen onbekenden voor een aantal lezers die goed opletten. 

Conclusie

Tijl en de tijdbom is een nieuw een superfijn avonturen boek. Je zal je geen seconde vervelen. Mogelijk herken je dingen uit het leven van Tijl. Onthoud dan: 

Alles komt altijd goed. Ook al denk je vaak van niet!

Waardering  5 sterren.

Ik heb weer genoten van dit superverhaal. Sommige dingen waren extra leuk, maar ik wil niks verklappen. De Lara-fans zullen hiervan smullen.

Mooie aansluiting op de andere jeugdverhalen van Lara Reims.


Hartelijke groetjes 

Annette


Geen opmerkingen:

Een reactie posten