dinsdag 5 oktober 2021

Recensie: Dromer - Mark Janssen

 


Dit prachtige boek is te koop tijdens de kinderboekenweek, voor eur 7,25. De cover is al gelijk een blikvanger. De kleur trekt direct je aandacht.

De auteur

Mark Janssen studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht en bouwde na zijn afstuderen een indrukwekkende carriere als kinderboekillustrator op: hij werkte aan bijna 450 kinderboeken. In 2016 maakte Janssen zijn prentenboekdebuut met Niets gebeurd, waarvoor hij voor het eerst zowel de illustraties als de tekst verzorgde. In 2017 volgde Dino's bestaan niet. 

Dromer

Aron is op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen worden wil. Maar hij weet het nog niet… Papa vertelt Aron dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman, huizenbouwer, en dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld.

Mijn mening

Zoals gezegd de cover is echt een blikvanger. Mooie groe tinten, een auto, een jongen  een tijger en een vogel  wauw!

Daar wil je gelijk in gaan lezen.

Dit prentenboek is een uitgave van stichting CPNB. ter gelegenheid van de kinderboekenweek 2021. Ook dit jaar is hier weer veel werk van gemaakt en veel uren tijd in gestoken.

Bij het openslaan van het boek, op blad 2, lijkt het alsof je een schilderij binnenstapt. Je kijkt van links naar rechts. De tekening loopt door op 2 pagina's.  Er rijdt een auto. Het is Aron met zijn vader. Ze rijden naar de bossen. 

Aron vertelt zijn vader over school. Wat ze willen worden, dat was de vraag. Aron vindt dat een moeilijke vraag. Dan stappen ze uit en zijn vader gaat hem iets vertellen.

In dit bijzondere boek vertelt de vader van Aron over Denkers en Doeners. De wereld heeft ook mensen nodig die alles anders zullen zien. Hoe meer vader vertelt, hoe meer Aron " ziet". Allerlei dieren en figuren verschijnen er in het hoofd van Aron. En op papier. Aan het eind komt alles mooi samen.

Prachtige tekeningen maken het boek

Mark Janssen heeft een zeer mooi verhaal bedacht. Er zullen veel kinderen zijn die nog niet weten, wat ze later als beroep gaan uitoefenen. Dat is ook helemaal niet raar. 

Het verhaal bevat naast het "boekenweekthema", ook vriendschap, begrip en over hetzelfde zijn en toch weer anders. Dat laatste is erg belangrijk. Iedereen mag er zijn, ook al is hij anders!

Weet je, we zijn niet allemaal hetzelfde.

Conclusie

Het boek Dromer is een bijzonder boek. Aron weet even niet wat het antwoord is op de vraag van de juf. ( Of meester.). Dat vindt hij lastig. Door met zijn vader te praten gaat er een wereld voir hem open. De wereld van de Dromers.

Waardering : 5 sterren.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Kids, Boeken blog


Geen opmerkingen:

Een reactie posten