zondag 17 juni 2018

Krisof Desmet- Mus

Recensie


Titel: Mus
Auteur: Kristof Desmet
Uitgeverij: Letterrijn
Genre: YA/ Young Adult
Uitgave: juni 2018
Pagina's: 20 bladzijdes

Gelezen voor Uitgeverij Letterrijn, waarvoor dank! 



"Het verhaal van Mus, neemt je mee..... om niet meer los te laten." Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.









Beste lezers,

Soms komt er een boek op je pad, wat erg mooi is of indrukwekkend. Dit is er zo een: Mus. De cover kwam al bij mij binnen, toen ik het uitpakte..en bij het lezen, pinkte er een traantje. Kijk je mee??


¶ Ze was overduidelijk niet de enige die in echtscheidingen en binnen nieuw samenstelde gezinnen met zichzelf en anderen worstelde. ¶

De auteur

Kristof Desmet werd op 8 augustus 1971 geboren in Roeselare, een gemeente in het midden van West-Vlaanderen. In de loop van de lagere school ontdekte hij dat verhalen een deur openen naar heel nieuwe werelden. Pietje Puk was zijn eerste held. In 2004 huwde Kristof met Geneviève Storme en verhuisde hij van Roeselare naar Lauwe, een gemeente tussen Kortrijk en Menen. Dochter Lore werd in 2008 geboren. Van 1999 tot 2017 schreef Kristof mee aan diverse methodes Nederlands bij uitgeverij Van In, en dit zowel voor het algemeen, technisch als beroepssecundair onderwijs. Naast literatuur is muziek zijn grootste hobby.

Het verhaal

Als de zestienjarige Mus hoort dat haar vader een veel jongere vriendin heeft, kan ze het niet geloven. Hoe kan haar vader dat n u toch doen? Nu een tijdje later wil haar moeder haar iets vertellen. Haar broer Brix en zij zitten klaar en zijn nieuwsgierig naar dit nieuwtje. Een schok komt binnen als haar moeder vertelt dat ze een nieuwe vriend heeft. En of dat nog niet alles is: het is meester Luc. Oftewel De kwal. Het komt als een schok binnen bij Mus, die eigenlijk Merel heet. Het is de vreselijkste leraar van de school. Hoe kan dit nu toch? En hoe kan Mus dit stoppen? Ze bedenkt een plan..maar of dit nu wel slim is?

De elementen

De cover ziet er indrukwekkend uit. Een pubermeisje zit op de grond. Ze zit best in de put, zo oogt het. De titel "Mus" slaat op Merel, de hoofdpersoon. In het 3e persoon geschreven verhaal, lezen we over Mus en de situatie waarin zij zich bevindt. Nadat haar vader het gezin verlaat, vertelt nu ook haar moeder dat zij een nieuwe vriend heeft. Dat is wennen voor Mus en haar broer. Als ze begrijpen dat meester Luc, oftewel "De kwal" hier mee te maken heeft, denkt Mus "no way". En gaat er bij haar een knopje om. Ze denkt dan maar aan 1 ding: "de kwal moet weg". Daarbij verdringt ze haar gevoelens wat zich ophoopt als de stoom in een snelkookpan, die het kookpunt heeft bereikt.   

Een belangrijk element is het pubergedrag van Mus, wat natuurlijk een oorzaak heeft. Daarnaast is het gebroken gezin ook een factor van aandacht. Mus is al teleurgesteld in haar vader en daar komt nu het verhaal van het moeder bij. Thema's als verdriet, eenzaamheid & diepe pijn komen voorbij. En dat is heel goed te begrijpen gezien er niet veel wordt uitgesproken en/of wordt besproken met Mus en haar broer. Maar ook omdat pubers hiervoor niet altijd toegankelijk zijn.

¶ Waarom had ze dit überhaupt gedaan? Hoe had het in godsnaam zover kunnen komen? ¶ 

Conclusie

Het zal je maar overkomen: eerst heeft je vader een veel jongere vriendin. En dan weet je moeder te vertellen dat ze een nieuwe relatie heeft met een docent. En niet zomaar iemand, maar een heuse kwal van een leraar. Dat ondervindt de zestienjarige Mus. En bij dit vreselijke nieuws slaan bij haar de stoppen door. Ze is gekwetst en de diepe frustratie is bijna voelbaar. En wat er verder volgt..komt puur door verdriet en diepe pijn. 

Kristof Desmet heeft hiermee een zeer mooi en gevoelig Young Adult-verhaal neergezet. Een verhaal dat zeer geloofwaardig overkomt en bij velen een snaar zal raken. 

Waardering        5 sterren

Mus is een indrukwekkend verhaal, wat zeker bij mij een snaar heeft geraakt. Diep onder de indruk en vol emotie sloeg ik het dicht. 
Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Kids


Dit is een onderdeel van Birdy's Boekenblog.
https://birdysboeken.blogspot.com

1 opmerking: